Dell XPS 15 review

Dell XPS 15 review

De XPS 15 is een nieuwe laptop van Dell die uitgerust is met een quadcore-i7-processor en een GTX 960M-videokaart. De laptop heeft een stevige behuizing die gemaakt is van aluminium en koolstofvezel en die extra opvalt door de dunne rand rondom de scherm van de laptop. De uhd-versie van de laptop heeft een scherm dat de Adobe rgb-kleurruimte kan weergeven, maar is ook voorzien van een touchscreen die door de spiegelende werking niet optimaal werkt. De accuduur van de laptop is ongeveer vijf tot zes uur, wat een prima accuduur is voor een laptop in deze prijsklasse.

Pluspunten en minpunten

Wie de XPS 15 van Dell aanschaft, profiteert van enkele interessante pluspunten van deze laptop. De belangrijkste pluspunten van het apparaat, zijn de volgende:

  • De laptop heeft een stevige behuizing.
  • De hardware van de laptop is upgradebaar.
  • Het scherm van de laptop heeft een grote kleurruimte.

Naast enkele pluspunten, brengt de aanschaf van de XPS 15 ook enkele minpunten met zich mee. De twee belangrijkste minpunten van de laptop, zijn de volgende:

  • De laptop heeft een touchscreen met spiegelende werking.
  • De kleurweergave uit de doos is niet helemaal perfect.

Het eindoordeel van de Dell XPS 15

Toen het scherm van de XPS 13 in 2015 werd geïntroduceerd door Dell, werd het opvallende nieuwe scherm van de fabrikant Infinity Edge genoemd. De reden dat het scherm deze naam heeft gekregen, heeft te maken met het feit dat het scherm zo dun is dat het scherm zelf ‘oneindig’ doorloopt. En omdat het scherm zo’n succes was, is dit scherm ook toegevoegd aan de XPS 15 van Dell. En omdat de computer ook een quadcore-i7-processor, een GTX 960M-videokaart en een 512GB-ssd heeft, is het zeker een computer van topniveau.

Het uiterlijk van de Dell XPS 15

De XPS 15 lijkt een beetje op de XPS 13 van Dell, maar er zijn wel enkele verfijningen doorgevoerd bij de XPS 15 om dit model nog beter te maken dan de XPS 13. Zo is het aluminium aan de randen van het scherm opgeschuurd, waardoor het een beetje glimt en er nog aantrekkelijker uit ziet. Overigens glimt het scherm niet zo erg dat het reflecteert, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van het scherm alsnog erg hoog is.

Naast het uiterlijk van de laptop, hebben we het design van de binnenkant ook al eerder gezien bij Dell. De behuizing rondom het toetsenbord en de touchpad van de laptop zijn gemaakt van koolstofvezel en heeft samen met de onder- en bovenkant van aluminium tot gevolg dat de laptop erg stevig aanvoelt zonder erg dik of groot te worden. De afmetingen van de laptop zijn beperkt gebleven en dit geldt ook voor het gewicht, want met een gewicht van 2060 gram is de laptop prima mee te nemen.

De nodige aansluitingen van de laptop zijn aan de zijkanten geplaatst. Helaas zijn de aansluitingen enigszins beperkt, waardoor sommige mensen niet alle aansluitingen van de laptop kunnen gebruiken. Zo heeft de laptop een hdmi-aansluiting, een sd-kaartlezer en een usb-c aansluiting, maar zijn er maar twee gewone usb-a-aansluitingen aanwezig. Wil je meerdere apparaten aansluiten, dan ben je dus aangewezen op een usb-hub.

Toetsenbord en touchpad

Om de XPS 15 een opgeruimde en nette uitstraling te geven, zijn er geen overbodige knoppen of lampjes op het toetsenbord en de touchpad toegevoegd. Door een numeriek toetsenbord weg te laten, ziet het toetsenbord er wat opgeruimder en netter uit. De lettertoetsen zijn op het midden van de laptop geplaatst.\

Alle toesten op het toetsenbord zijn voorzien van achtergrondverlichting en hebben een volledig plat oppervlak. Normaliter zien we liever toetsen met een wat dikker oppervlak om het typen gemakkelijker te maken, maar Dell heeft gekozen voor dunnere toetsen om de laptop zo dun mogelijk te houden. Over het algemeen werken de toetsen van de laptop prima, ook met de geringe dikte van de toetsen op het toetsenbord.

Het toetsenbord van de laptop is erg stevig en dit merk je niet alleen bij het typen, maar ook bij het indrukken van de muistoetsen. De muistoetsen geven een kort en duidelijk klikje en als je harder drukt dan nodig is, geeft de touchpad niet mee. En omdat het oppervlak van de muistoetsen van plastic is gemaakt, glijdt je vinger er gemakkelijk overheen.

Via de onderstaande verlijkingstabel kunt u deze Dell laptop aanschaffen of u kunt ook terug gaan naar onze homepage om een andere review te lezen.

 

Dell XPS 15

9.1

Prijs

7.3/10

Kwaliteid

10.0/10

Prestatie

10.0/10

Pros

  • SSD
  • Stevige behuizing

Cons

  • Spiegelend scherm

Similar Posts
Apple iMac 27 inch 5K review
Apple iMac 27 inch 5K review
Het ontwerp van de 2015-editie van de 27 inch iMac is misschien niet veranderd, maar het nieuwe model van de...
Alienware Steam Machine review
Alienware Steam Machine review
De Alienware Steam Machine is een gamesysteem dat gebruikt kan worden om recente games om middelhoge instellingen bij een 1080p-resolutie...